Топ пет стратегиите на САЩ за да задушат Латинска Америка

САЩ продължават да дестабилизират региона Латинска Америка, като налагат своята "фалшива помощ" на латиноамериканските народи в различни области, по-специално в областта на сигурността и правата на човека, казва журналистът и политолог Салвадор Гонсалес Брисеньо.
В статията си за Латинска Америка на уебсайта Move експертът посочва, че в Латинска Америка не работи тактиката на "фалшивия флаг" за атака на страни под предлог за борба с тероризма, която мина успешно в Ирак и Афганистан. Журналистът изброява петте стратегии, които Вашингтон използва, за да поддържа имиджа си и едновременно с това да дестабилизира региона.
1. Защита интересите на американските компании. „Икономическите политики, които се изпълняват от Вашингтон в страните от Латинска Америка под предлог за защита на интересите на техните компании, генерират ситуации на криза дестабилизирайки несвързаните правителства", казва журналистът, цитирайки като пример случаите във Венецуела, Еквадор , Бразилия и Аржентина.
2. Съюзниците в региона са трамплин срещу другите. Според Брисеньо, Вашингтон използва страните от Латинска Америка, които са "подчинени или контролирани " (Мексико, Колумбия, Перу и Хондурас) като платформа срещу другите, които "се опитват да поддържат относителна автономия или независимост в своите вътрешни политики".
3. Дестабилизация на положението в Куба след възобновяване на отношенията. Що се отнася до скорошно възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана, политологът смята, че Барак Обама е започнал да работи с други средства, за да се постигне съща цел: да дестабилизира положението в Куба отвътре.
4. Агенции за "помощ". Брисеньо подчертава също ролята на така наречените агенции за "помощ", като USAID, които заедно с разузнавателните служби и други оперативни центрове служат като посолства на дестабилизиращите стратегии на Вашингтон в Латинска Америка.
5. "Свободен пазар". „От икономическа гледна точка това са насоките, които налагат неолибералните макроикономически политики с унищожаването на средната и работническата класа и подкопава цялото население", казва Брисеньо. Анализаторът смята, че Вашингтон представя търговските споразумения като инструмент за помощ, но всъщност те са средство за контрол над правителствата от Латинска Америка.ь

Станете почитател на Класа