"САЩ атакуваха китайския фондов пазар като отмъщение за създаването на банката на БРИКС"

Докато Русия и Китай създават алтернативен световен ред въз основа на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Евроазиатския икономически съюз и страните от БРИКС, във Вашингтон яростно се противопоставят на този процес отприщвайки икономическа война срещу страните-членки на новата общност, счита американският анализатор и изследовател в Университета Онтарио Махди Дариус Наземрояна.
В статията си, публикувана на сайта Global Research, Наземрояна казва, че в момента финансовата архитектура на света се променя. Силата на американския долар, като главно оръжие намалява драстично, тъй като международни организации като ШОС, БРИКС, Меркосур и Евроазиатски икономически съюз заменят долара с националните си валути. Междувременно монопола от Бретън Уудс на Вашингтон, основан на Международния валутен фонд и Световната банка, е изправен пред директно предизвикателство от Банката за развитие на БРИКС и Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура, създадена от Китай.
В отговор на тези развития набира скорост икономическа война, започната от САЩ. Според Наземрояна, Вашингтон използва забавянето на икономическия растеж в Китай като психологически оръжие и средство за манипулиране на пазара, за да се противопостави на мерките, предприети от Пекин и Москва да ограничат влиянието на долара. Експертът смята, че неотдавнашната атака на китайския фондов пазар може да се смята за една от американските стъпки в тази импровизирана война. Пекин обвини Вашингтон за атаката, но Министерството на финансите на САЩ отрече участие в инцидента.
Според Наземрояна, с това агресивно икономическо поведение САЩ се стреми да блокира ключовата роля на Китай във финансирането на големи банкови и инфраструктурни проекти, които оспорват глобалното господство на Вашингтон. Причина за срива на китайския фондов пазар, е че САЩ искат да всеят паника сред инвеститорите и да причинят изтичане на капитали от масова продажба на акции.
В действителност, тази мярка има за цел да подкопае икономическото здраве на Китай и да наруши функционирането на изпълнението на проекта за Нов Път на коприната и други подобни инициативи на Пекин и неговите руски партньори, БРИКС, ШОС и Евроазиатската икономическа съюз. Анализаторът добавя, че тази позиция на Вашингтон води света към глобален конфликт.

Станете почитател на Класа