Русия се готви за разполагането на нови ракети на САЩ в Европа

Руските военни представители са загрижени за разполагането на нови американски ракети, според представител на изследователски институт в областта на стратегическата и космическа отбрана към руското министерство на отбраната.
"Ние следим развитието на системите за противоракетна отбрана на САЩ и считаме, че семейството ракети SM-3 представлява заплаха за нас. Тази година са се провели първите тестове на изстрелване без прихващане на ракети SM-3 Block 2A, което ни причинява безпокойство ", заяви полковник Олег Пишни, ръководител на четвъртия отдел на Централен институт по научни изследвания към Министерството на националната отбрана.
Споредпредставителя на института, очаква се преди 2018 да бъдат разположени новите американски ракети в Полша и Румъния, съобщава РИА Новости.
Пишни заяви, че Русия трябва да отговори и на инсталирането на системи за противоракетна отбрана на САЩ на 50 военни кораби. Според полковника, Москва ще вземе необходимите технически мерки.
Позовавайки се на американски официални лица, на 20 юни The New York Times съобщи, че Пентагонът обмисля възможността за разполагане на тежка военна техника в Източна Европа в отговор на предполагаема "възможно руската агресия" в региона.
След тази информация, руският президент Владимир Путин обяви, че 40-стратегически междуконтинентални ракети ще увеличат тази година стратегическите ракетни войските на Русия, като добави, че те ще бъдат насочени срещу държави „ които представляват заплаха за руската територия."

Станете почитател на Класа