Защо цената на златото пада?

Златото е подложено на сериозна криза и в понеделник цените му са паднали до най-ниското си ниво за повече от пет години. Но каква е причината за драстичния спад на златото на международните пазари и какви тенденции прогнозират експертите?
Както се съобщава в портала Market Watch, благородният метал падна с $ 25,10, или 2,2%, и сега струва $ 1,106.80 за унция, след като за кратко достигна дъно под $ 1100 за тройунция. Този рязък спад, според стратегическия директор на CMC Markets, Колин Чйежински, е бил причинен от поредица събития и тенденции, които се случиха през миналата седмица и заедно доведоха до "перфектната буря" за златото.
1. Намаляване на търсенето на защитни убежища. За момента непосредственият риск от Grexit отмина, глобалните политически напрежения също изглежда са намалели след подписването на споразумението между Иран и САЩ и възобновяването на дипломатическите отношения с Куба, каза Чйежински.
2. По-малко нужда от предпазни мерки срещу инфлацията. Иран планира да се върне на пазара на петрол в разгара на продължаващата война между другите производители и това причини цената на петрола да падне до $ 50 за барел. Това означава, че е вероятно инфлацията да остане потисната за известно време, обяснява специалистът.
3. Повишаване на лихвените проценти в САЩ и авансът на щатския долар. Рискът от финансова криза в Европа е намалял, поддържайки Фед в свалянето на лихвите, каза експертът.
4. Китай купува злато. Китай миналия петък за първи път от 2009 г. насам пусна данни за своите златни резерви. Те са се увеличили с 60% до 1658 метрични тона, и това би било много добра оценка за злато, но този метал представлява едва 1,5% от валутните резерви на Китай, процент който не е нараснал през последните шест години.

Станете почитател на Класа