САЩ се опитват да дестабилизират Латинска Америка, за да се предотврати изграждането на канала през Никарагуа

След решението за изграждане на канал в Никарагуа, Държавният департамент на САЩ започна да реализира плана си да дестабилизира Латинска Америка, като оправдава намесата във вътрешните работи на страните от региона с опасения относно предполагаеми нарушения на правата на човека, счита журналистът и политолог Игор Игнатиев.
В статия, публикувана на сайта Politikus, той разсрива как Вашингтон се опитал да организира масови безредици първо в Никарагуа, а сега присъствието му е осезаемо във все повече в страни, съседни на бъдещия канал.
След поемане контрола на трафика на наркотици в Бразилия и Венецуела, сега е ред на Еквадор. Еквадорският президента Рафаел Кореа, заяви че натискът на САЩ за правата на човека и намесата на американските десни радикални групи са насочени към дестабилизиране на обществото. Същата ситуация, според Игнатиев, може да се види в Аржентина, Боливия и Венецуела.
"Очевидно е, че САЩ започват една голяма игра в Латинска Америка, за да се спре строителството на Канале Гранде от Никарагуа," казва журналистът. В този случай Вашингтон използва своята обща стратегия за въвеждане на нестабилност в региона, разклащане на политическата ситуация и блокиране потока на инвестиции.

Станете почитател на Класа