Лек за СПИН? Френска тийнейджърка победи HIV след спиране на лечението

Френските лекари са регистрирали първият случай на ХИВ дългосрочна ремисия без никакво лечение при пациенти с вроден вирус. Този случай дава надежда сред учените, които търсят лек за болестта.
Според вестник "Гардиън", дългосрочна ремисия е регистрирана при пациентка под 18 години, която интензивно е лекувана с лекарства, от петия си рожден ден. В един момент, по неизвестни причини, семейството решава да изтегли детето от програмата за лечение. Година по-късно, по време на тестването за HIV, лекарите откриват, че вирусът е спрял да се развива в тялото му. Детето е оставено под наблюдение на лекарите, без лечение. Оттогава, вече 12 години, тя не е приемала никакви лекарства, а според последните анализи, вирусът е неоткриваем.
Лекарите признават, че все още не може да се говори за пълното излекуване на пациентката, тъй като има случаи на "скрити депозити"."Най-вероятно тя е във вирусологична ремисия за толкова дълго време, тъй като е получила комбинация от антиретровирусни медикаменти скоро след инфекцията". Учените се надяват, че този случай може да предложи начин как да се борим с ХИВ в ранен етап.ь

Станете почитател на Класа