"Русия и Китай се превърщат в съюз, с който е все по-трудно да се конкурира"

Шанхайската организация за сътрудничество, водена от Москва и Пекин все повече затвърждава важността си на международната арена, докато Западът губи ролята си като единствен гарант на сигурността в света, публикува полския вестник Gazeta Wyborcza ".

Руските и китайски власти съвместно създават проекти, с които значително засилват международните си позиции, пише журналистът Давид Варшавски в новата си статия за вестник "Газета виборча". Това е Пътят на коприната, голям китайски инфраструктурен проект с Евроазиатския икономически съюз, който ще създаде безмитно икономическо пространство от Пекин до Минск. Китай ще бъде ключов партньор, докато Русия ще гарантира безопасността на "пътя", казва журналистът.
"Европа е изправена пред тройна криза (в Гърция, Украйна и с бежанците) и едва забеляза последната среща на върха на БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). ".

Според него, решенията, взети на тези срещи могат да причинят големи геополитически промени в региона
Ако "Пътят на коприната" е икономически проект, то ШОС,в която сега включват Индия и Пакистан, играе геополитическа и стратегическа роля. Организацията обединява почти толкова ядрени сили колкото Съветът за сигурност на ООН, докато евентуалното присъединяване на Иран (след вдигането на санкциите) допълнително ще укрепи организацията.

"Пред очите ни Западът губи ролята си като единствен гарант за сигурността на страните в конфликта. ШОС има цялата власт и пари, за да заеме това място", пише журналистът и заключава, че "икономиката на Китай и оръжията на Русия"ще се превърнат в геополитическа сила, с която Западът е"все по-трудно да се конкурира. "

Станете почитател на Класа