ФАРК обявява едностранно прекратяване на огъня

С влизането в сила в понеделник едностранно и неограничено прекратяване на огъня, партизанската група Революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC) приключва"настъпателните операции" в Колумбия.
"Ние съобщаваме на всички наши блокове, фронтове, колони, компании и други военни политически структури, като Боливарските милиции и подчинените структури, че от 00.00 часа на 20 юли влиза в сила заповед за прекратяване на всички офанзивни действия срещу въоръжените сили на държавата, публичната и частна инфраструктура", се казва в изявление, подписано в кубинската столица Хавана, съобщава Еуропа прес. Това прекратяване на огъня "е сериозен ангажимент за нашата организация," се казва в изявлението на ФАРК.

"Този хуманитарен ангажимент" има за цел да улесни постигането на споразумение с властите на Колумбия за "ефективна де-ескалация на конфликта". Според партизаните конфликтът "вреди на целите на мира и помирението."

Но същевременно партизаните заявяват " нито една наша единица не следва да се оставя да бъде ударена от вражески сили и има пълното право да упражнява самозащита".

Станете почитател на Класа