За страните в Европа еврото е по-лошо от фалит

От 2007 г. националните икономики на Финландия и Холандия са нараснали по-малко от икономиката на Исландия, която фалира през 2008 г. Използването на националната валута помогна на Исландия да излезе от рецесията, докато общата валута изостря икономическите проблеми на страните от еврозоната.
И двете държави следват правилата на Европейския съюз, но резултатът от мерките, предприети от правителствата на Финландия и Холандия е "катастрофален". "Проблемът е, общата валута. Използването на еврото е по-лошо от фалит", пише колумнистът на Washington Post, Мат О'Брайън в своя статия, обяснявайки причините за критичната ситуация пред двете страни.
Икономиката на Финландия е силно повредена от Apple. Доходът на страната зависи от износа на телефони Nokia и хартиени продукти, но според бившия премиер, Алекс Стуб, iPhone е убил и двете индустрии. "Намаляване на разходите чрез девалвация би било най-простият метод за компенсиране на загубите", казва Мат О'Брайън. Но Финландия, която използва еврото, не разполага с валута за девалвиране, така че всичко, което може да направи, е да намали бюджета си с рязане на заплати, както се изисква от правилата на ЕС. Това не само отне много време, но също така навреди на националната икономика: Финландия страда от най-дългата рецесия в историята си.
Страните от еврозоната не могат да девалвират валутата си или да намалят лихвените проценти, така че техните икономически проблеми никога не са решени.
Как Исландия, която превърна цялата си икономика в хедж фонд, който се срина през 2008 г., победи Финландия и Холандия? "Тя не използва еврото, а разполага със собствена валута, исландската крона," казва Мат О'Брайън. Исландия загуби 60% от покупателната си способност, но това помогна на икономиката на страната като направи нейните продукти по-конкурентоспособни в чужбина. Благодарение на девалвацията страната претърпя рецесия, а не депресия и скоро се възстанови.
"Усмирителната риза на еврото превръща много простите проблеми в извънредни (Финландия), а извънредните проблеми - в исторически проблеми (Гърция)".

Станете почитател на Класа