Донецк и Луганск започват едностранно оттегляне на оръжията

Републиките Донецк и Луганск започват оттеглянето на въоръженията с калибър не повече от 100 mm от контактната линия назад в следващите няколко часа, обяви говорителят на Министерството на отбраната на Народна република Донецк, Едуард Басурин.
"Заповедта е получена от всички наши подразделения, разположени по протежение на линията на контакт", съобщи той пред ТАСС. "Някои подразделения започват оттеглянето на резервни позиции вътре на територията на двете републики веднага. Последни ще се оттеглят нашите подразделения, които в момента заемат позиции северно от Донецк. Тази последна подробност е свързана не само с факта, че там е най-сложната ситуация, но също така и защото Киев е почти загубил контрол над въоръжените банди там, оборудвани с тежки оръжия."
"Не е тайна за никого, че банди на украинските националисти, действащи по протежение на разделителната линия, решават сами за позициите си, а също къде и с какво да стрелят," се оплака Басурин, добавяйки, че подобна ситуация има и в Луганск.
"Веднага след като Киев е готов да предприеме реални стъпки за демилитаризация на тези области, незабавно ще оттеглим силите си", каза заместник-министърът отбраната на Република Донецк.
"Всички решения, взети днес от органите на републиките от Донецк и Луганск относно оттеглянето на оръжия на три километра от разделителната линия са не само думи, но и стъпка към мира в Донбас" заяви той.

Станете почитател на Класа