"Съдбовният" въпрос разкрива съзнанието на учениците

Дилън Селтерман професор в Университета на Мериленд, САЩ, всяка година провежда психологически тест: предлага на студентите възможност да получат по-добри оценки, ако отговорят на един сложен въпрос.
Въпросът е: "Вие сте на изпит и имате възможност да избирате между това да добавите 2 или 6 допълнителни точки към крайната си оценка. Обаче, че има един трик. Ако повече от 10% от класа избере втория вариант, никой не щеполучи допълнителни точки, независимо от това каквото е било решението му. Вашите отговори ще бъдат анонимни. С оглед на това, какъв вариант бихте избрали? "
Селтерман подчертава, че изпълнява този тест всяка година от 2008 г. насам, публикува "ABC News". "Само веднъж студентите останаха под чадъра на егоистични избор", казва той. А освен това, той вярва, че това е било просто късмет.
Тази година въпросът беше разпространен в интернет от един студент, който го е снимал и публикувал на своя Twitter акаунт.
Професорът обяснява, че този проблем се нарича "трагедията на общите блага": това е дилемата на свръхексплоатацията на общите ресурси от икономическите агенти, опериращи водени само от личен интерес. Оказва се, че когато ресурсите са налични за всички, икономическите субекти започват да ги експлоатират прекалено много и накрая ги пропиляват.

Станете почитател на Класа