Възражда ли Япония своите експанзионистични намерения?

Стотици хора протестираха пред парламента в Токио срещу проекта за сигурност, одобрен от камерата. С представените от правителството на Абе предложения се легитимира изпращането на войски в чужбина за първи път след Втората световна война. Сега новите правни инициативи са стигнали до Сената, където ще бъдат подложени на гласуване в рамките на 60 дни.
Япония има добри и оборудвани въоръжени сили по суша, море и въздух, в допълнение към амбициозните планове за модернизация разработвани в момента, са казва в статия, публикувана от BBC. "Поражението на японския милитаризъм през Втората световна война и опита от единствените ядрени атаки в историята оставиха дълбоко пацифистки убеждения в страната", казва журналистът.
Японската отбранителна политика разчита силно на близкия съюз със САЩ и голяма част от арсенала й е предоставен от Вашингтон. Сред въоръжението има хеликоптероносач, два кораба тип крайцер, оборудвани с ракети, над 30 разрушители и девет фрегати от различни видове. В допълнение, Токио използва аргумента на потенциалната заплаха от арсенала на Северна Корея, за да оправдае своя интерес в системи за балистична противоракетна отбрана.
Япония е също така разширява участието си във военни маневри отвъд границите си. Освен маневри в Африка, тя вече е участвала три пъти в съвместни военноморски учения със САЩ и Индия, а малък контингент от японските войски в момента участва в учения със САЩ и Австралия.

Станете почитател на Класа