Иранската ядрена сделка няма да промени политиката към САЩ, казва аятолах Али Хаменей

Върховният лидер на Иран заяви в събота, че историческата ядрена сделка със световните сили няма да промени политиката на Иран към САЩ. Аятолах Али Хаменей заяви в телевизионно обръщение, че политиката на САЩ в Близкия изток не е в съответствие със стратегията на Техеран. Иран ще продължи да подкрепя своите съюзници в Близкия изток, включително ливанската Хизбула, палестинските групировки и сирийското правителство, каза той.
Преките преговори на Иран с Вашингтон са били ограничени до ядрения въпрос, заяви Хаменей и не може да има диалог с Вашингтон по други въпроси. Въпреки това, той е казвал в миналото, че вратата за други въпроси може да се отвори, ако САЩ изпълняват задълженията си по сделката добросъвестно.
Ядреното споразумение ще вдигне санкциите на САЩ, ООН и Европа, които са ударили по икономиката на страната. В замяна на това Иран обеща да постави ограничения на ядрената си програма за най-малко десет години, за да с успокои западните опасения, че се опитва да разработи ядрени оръжия.
Хаменей отново посочи и фетвата, която той е издал срещу програмата за ядрени оръжия. Той също така подчерта, че споразумението с Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия все още не е закон и трябва да бъде внимателно проверено. Въпреки това, той похвали президента Хасан Рухани и преговарящите за Иран.
Хаменей има последната дума по всички въпроси на политиката, международна и вътрешна, включително по ядрената сделка, но иранският парламент трябва да я одобри.

 

Станете почитател на Класа