Кой води търговията с наркотици в Мексико?

След второто бягство на най-страховития наркобарон на Мексико, Хоакин "Ел Chapo" Гусман, El Comercio коментари картелите в Мексико, техните лидери, съперници и приятели в света на наркотиците. Грандиозното бягство ще преконфигурира вътрешния ред на мексикански наркотрафик, пише журналистът Анхел Пиларс.
Картел Arellano Felix Този картел, известен също като картела Тихуана, е основан през 1989 г. и в света на трафика на наркотици все още няма съюзници, основния му съперник е картела Синалоа, чийто лидер е беглецът Гусман. Шефката Енедина Феликс е най-влиятелната жена в наркотрафика според DEA.
Картел Белтран Лейва Четиримата братя Белтран Лейва работили с картела Синалоа, но създали собствена организация след залавянето през 2008 г. на Алфредо Белтран Лейва. Тогава членовете на семейството, обвинили в предателство "El Chapo" и оттогава картелът Синалоа е основният им враг. Партньор е картела Los Zetas, лидер е Исидро Меза наричан "El Chapo Исидро".
Картел Knights Templar Този картел е основан през 2011 г. все още няма съюзници и е враг на La Familia Michoacana. Бивши лидери на последния решиха да създадат свой собствен картел. Настоящият му лидер е Игнасио "Nacho" Рентерия.
Картел Juarez Рафаел Агилар, който основава на картела през 1970 г., бе застрелян през 1973 г. Неговият наследник, Амадо Карийо, известен като "Властелинът на небето", е починал след пластична хирургия през 1997 г. Оттогава организацията е отслабена , според El Comercio. Неговите съюзници са картелите Los Zetas и Белтран Лейва, а съперник Синалоа. Хуан Пабло Ледесма е лидер.
Картел Синалоа Основан през 1989 г. след падането на картел Гуадалахара, организацията се счита за пионер в използването на тунели за превозване на наркотици в Съединените щати. Очевидно,Исмаел "El Mayo" Гарсия контролира картела Синалоа, заедно със синовете на "El Chapo" след ареста на наркотрафиканта . Главният прокурор счита че "El Mayo " е разпоредил бягството на Гузман.
Картел Golfo Тази организация, основана през 1984 г. няма видим лидер, но се смята за основен наркодилър. Картелът е съюзник на картела Синалоа и на La Familia Michoacana и е враг на Los Zetas.
Картел New Generation Jalisco Съюзникът на картела Синалоа, на който преди това е въоръженото крило, е създаден през 2011 г. Съперници са на Los Zetas и Ордена на тамплиерите. Картелът появи с мисия да унищожи Los Zetas. Шефът му е Немесио "The Mencho" Осенгера.
Картел Familia Michoacana Картелът е не само трафикант на наркотици, но и организация на псевдо-религиозен култ. La Familia Michoacana иска да принуди семействата в областта на Мичоакан да се присъединят към редиците им. Картелът е основан през 2006 г. и лидер в момента е Омир "Козелът" Родригес.
Картел Los Zetas Организацията, която първоначално е била въоръжена крило на картела Golfo, е основана през 1999 от текущият му лидер Барахона. Сред партньорите на картела са картела Juarez и Белтран Лейва, а съперници са Familia Michoacana, Халиско и картела Golfo.

Станете почитател на Класа