Известен икономист прогнозира, че светът може да попадне в нова Голяма депресия

Председател на Централната банка на Индия, Рагурам Раджан, изразява становището си относно текущата ситуация на световната икономика. Според неговото мнение, развитите страни провеждат монетарна политика, която би могла да доведе до нова Голяма депресия.
Анализаторът смята, че сега страните са изправени пред същите проблеми като в тридесетте години на двадесети век. Тези проблеми произтичат от монетарната политика на правителствата на развитите страни.
Също така, Раджан критикува политиката на централните банки на тези страни, които се опитват да ускорят функционирането на техните икономики чрез намаляване на лихвените проценти и други мерки, част от финансовия инструмент за количествено разрастване.
Благодарение на използването на този инструмент, инвеститорите в развитите страни започват да действат в появяващите се икономики, чиито пазари предлагат по-изгодни условия. Това, от своя страна, увеличава притока на пари, постъпващ в развиващите се икономики.
Въпреки това, когато развитите страни престанат да прилагат количественото разрастване, инвестиционните потоци към нововъзникващите икономики драстично намаляват, подкопава се стабилността на финансовите им системи и това ги принуждава да противодействат, за да запазят своите пазарни ниши. Голямата депресия се е случила по същата схема.
Раджан казва, че тази потенциална криза е "световен проблем" и подчертава, че тя засяга не само развитите икономики, но и развиващите се. Имайте предвид, че Раджан беше един от малкото икономисти, които предсказаха кризата, избухнала през 2007-2008.

Станете почитател на Класа