Ръкостискането Apollo-Союз бележи крайъгълен камък в края на Студената война

Преди 40 години света бе потопен в Студената война, период на напрежение между двеата основни блока, водени от Съветския съюз и САЩ. Въпреки това, двете страни успяли да паркират своите различия, за да се обединят в една от най-значимите космически мисии в историята, с главни действащи лица американския астронавт Стафорд и Съветският космонавт Леонов.
Съветският космонавт Алексей Леонов и американски астронавт Том Стафорд персонифицирали началото на една нова ера на сътрудничество между двете велики сили в космическия проект Аполо-Союз. Без мисии като тази, не би било възможно да се говори за днешната реалност - Международната космическа станция.
"Когато летяхме на Apollo-Союз, Студената война бе в своя пик. Всяка страна имаше много оръжия. Царуваше много напрегната атмосфера, но политиката не повлия на това, което направихме в космоса", казва Том Стафорд. "През юли 1975 се скачихме и работихме заедно, за да покажем на всички, че две държави с различни езици и политически системи могат да работят заедно за подобряване на нещата в света ", спомня си Стафорд.
Леонов и Стафорд са деца на друга епоха, но гледат с добри очи на появата на частния сектор в областта на космическите изследвания. "Мисля, че търговските полети не показват състоянието на текущите изследвания. Това ниво е добре развито и се показва от финансирани от държавния бюджет програми " каза Леонов.
Интересното е днес, когато виждаме, че отношенията между двете страни са се охлаждат, съвременните астронавти и космонавти залагат отново на сътрудничество и партньорство, като единствен начин за развитие. Не е изненадващо, че ръкостискането Леонов и Стафорд имаше модерна версия, наречена "прегръдката на Байконур".
Четири десетилетия по-късно стана ясно, че освен исторически космически подвиг, мисията на Аполо-Союз беше успех на сътрудничеството, което показа на света, че когато две страни оставят различията си може да постигне невъобразимото.

Станете почитател на Класа