Гръцкият парламент приема споразумението с кредиторите

Със 229 гласа в полза на 64 срещу и 6 въздържали гръцката парламентарно мнозинство одобри новото споразумение с Европейските кредитори. Така гръцкият парламент даде зелена светлина на спасителен план на стойност повече от 80 милиарда евро, изискван от кредиторите за да запази страната в еврозоната.
Одобреният документ ратифицира решението на срещата на върха на еврозоната, проведена на 12 и 13 юли и предвижда тежки промени в данъчните закони и в социалната сфера на Гърция.
"Ние не вярваме в споразумението, но сме принудени да го приемем", призна Алексис Ципрас в навечерието на вота.
От своя страна председателят на гръцкия парламент, Константинопуло Зои каза, че новото споразумение с Еврогрупата е "изнудване, което може да предизвика социален геноцид" и призова депутатите да отхвърлят инициативата.
Международният анализаторът Кат Арконада назова наистина "комплексен" сценария, който е преживя Атина тази вечер, позовавайки се на размириците в следобедните часове и случилото се в парламента.
През деня преди гласуването имаше сблъсъци пред Парламента между полицията и гръцки граждани, протестиращи срещу мерките за строги икономии. Протестиращите хвърляха коктейли Молотов срещу полицаите, а те отговориха със сълзотворен газ. Арестувани са повече от 50 протестиращи.

Станете почитател на Класа