Обама осъжда изнасилването, но Бил Козби е вероятно да запази медала

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че няма планове да оттегли Медала на свободата на Бил Козби на фона на твърденията, че комикът е изнасилил 40 жени. Той каза, че няма прецедент или механизъм за отнемане на честта, с която г-н Козби е награден през 2002 и отказа да обсъжда всякакви специфични аспекти на случая.
Въпреки това, г-н Обама каза, че даването на наркотик някому, а след това да се прави секс без негово съгласие, следва да се счита за изнасилване.
"Мисля, че тази страна, а и всяка цивилизована страна, трябва да има нулева толерантност към изнасилването," заяви г-н Обама пред репортери в сряда.
Г-н Козби призна по време на съдебно дело, че е придобил успокоителното Quaaludes, което давал на жените, с които иска да прави секс. Десетки жени са заявили, че са били дрогирани и изнасилени от г-н Козби от 1970 г. насам.
Заради тези твърдения, няколко телевизионни мрежи са прекратили проекти с г-н Козби, а статуи в негова чест са били отстранени от обществен показ.
Г-н Козби не е бил обвинен в сексуални нападения, по законите на САЩ той не може да бъде обвинен за случки преди толкова години.
Президентската награда се дава на хора от всички сфери на живота, с изключителен принос към обществото. Носители на анградата са Майка Тереза, Маргарет Тачър, Стивън Хокинг, Уолт Дисни, Дорис Дей, Дюк Елингтън и Арета Франклин.

Станете почитател на Класа