Как Русия мести граници

Почти незабелязано Русия премества граници - мести границата на контролираната от нея Южна Осетия все по-навътре в територията на Грузия. Това заграбване е поредният пример, който показва колко доверие заслужава Кремъл.

Подходът на сегашното грузинско правителство към Русия много се различава от начина, по който си общуваше с Москва предходното ръководство при управлението на президента Саакашвили - по онова време Тбилиси залагаше на твърдостта и гръмката реторика, докато днес упорито се опитва да подобри отношенията между двете страни, като разчита на тихата дипломация и жестовете на добра воля.

Най-важният резултат от всички тези усилия е прозрението, че поведението на Тбилиси нищичко не променя. От две години и половина насам - тоест, откакто управлява сегашното грузинско правителство, границата на контролирания от Русия отцепнически регион Южна Осетия се измества все по-навътре в територията на Грузия. Така Русия постоянно и системно нарушава споразумението за примирие, сключено с посредничеството на ЕС и сложило край на руско-грузинската война през лятото на 2008 година.

В актуалния случай въпросното преместване на границата опира до важен нефтопровод. Но когато то засяга "само" нивиците на обикновени грузински селяни, никъде не забелязват това нарушение, освен в самата Грузия, разбира се. Да, в повечето случаи става дума за малки парцели земя - но заграбването им казва много за това колко доверие заслужава Кремъл.

 

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа