Три основни промени в Близкия изток, след иранското историческо споразумение

Световните сили и Иран се споразумяха за ограничаване на ядрената програма на Иран за най-малко 10 години в замяна на милиарди долари, които ще облекчат международните санкции. Завършването на това дългоочаквано историческо споразумение всъщност е само началото на промените, които предстоят за региона, пише най-известните американски политолог Иън Бремер.
Иън Бремер изтъква в своя Facebook профил, че тази нова и "значителна" стъпка подчертава "новата позиция на Иран в геополитическия ред, който е в руини." В този контекст, Бремер изброява три фундаментални промени, които ще се състоят след обявяването на споразумението.
1. "Конкуренцията между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия се нагрява, докато балансът на силите ще се накланя към Иран", каза политологът. Иран ще се конкурира с Саудитска Арабия по отношение на петрола и с течение на времето това съперничество само ще расте, за намаляване на присъствието на САЩ и на ЕС в региона.
2. Икономиката на Иран официално ще отвори вратите си за света. "Иран не е само петрол, но предлага на инвеститорите диверсифицирана икономика, с установен капиталов пазар", пише Бремер. "Населението му е 80 милиона души, второ по големина в Близкия изток и предлага потребителско търсене в различните сектори, от пътуванията до логистика на фармацевтични продукти и продукти за потребителите."
3. "Иран ще води борбата срещу ислямската държава в момент, когато Обама не може да изпрати войски" . Бремер отбелязва, че "въпреки че икономическите санкции и оръжейното ембарго са ограничили военния потенциал на Иран, разширяването на иранското влияние и икономически капацитет ще проправят пътя за по-голямо лидерство в отбраната на Близкия Изток".
На фона на тези промени, друг фактор е бъдещето на отношенията между Вашингтон и Техеран, казва политологът. В този смисъл, Бремер предполага, че Иран е "подценен" район на света и в следващите 10 години "отношенията между САЩ и Иран вероятно ще бъдат по-близки отколкото на САЩ с много държави от Персийския залив. "
"Съединените щати и Иран не са на път да започнат взаимно да си доверяват и, още по-малко, - да станат големи приятели. Въпреки това, в света, създаден от споразумението, Иран започва да означава повече от Саудитска Арабия и други бивши съюзници САЩ ", казва той.

Станете почитател на Класа