Американските анализатори: Ето истинските отношения между САЩ и Китай

След десетилетия на опити да се адаптират към растежа на Китай, отношенията между Пекин и Вашингтон сега са в неутрално положение и са движени от политиката на " ново поколение адмирали, които застават на позициите за влияние и контрол", вярват американските анализатори.
В началото на 2013 г., президентът Обама отстъпи на китайския натиск и на срещата с лидера на азиатския гигант - Си Дзинпин, обяви "нов тип отношения между великите сили." С други думи, бе формулиран паритет с Китай, припомня статия в американското списание The National Interest .
От тази среща в Калифорния насам, тези положителни чувства "се изпаряват", казва списанието. Не се заблуждавайте, няма нищо в света, която се нуждае от повече внимание от отношенията с Китай. Въпреки кризата в Украйна и Близкия изток, въпросите за Китай и Азия доминират в предизборната кампания 2016 на всички кандидати, без изключение.
За съжаление, докато администрацията на Обама прие и дори разшири дневния ред на Буш в Азия, сегашната администрация в Белия дом показа безотговорност и в други части на света, показва "колебание и нерешителност", се казва в статията. Което бързо доведе азиатските държави до позицията да търсят приоритети в други части на света и то с дългосрочни намерения. Последните събития в Азия, където Китай играе дългосрочна игра, ясно го показват.
"Едно ново поколение адмирали навлиза в позициите на влияние и лидерство. Въпреки това, базовата инерция продължава с неотслабваща сила", твърдят авторите, известни анализатори и политически съветници. "Президентът на китайската страна е избрал ясен път, една игра, в която Съединените щати губят инициативата".

Станете почитател на Класа