Американската армия планира да оборудва своите леки оръжия със забранени куршуми

Американската армия планира да използва експанзивни и експлозивни куршуми в леките оръжия, включително пистолети от ново поколение. Използването на тези боеприпаси, забранени за военна употреба от 1899 г., ще промени значително практиката на боя, според Army Times.
Военното командване на САЩ, възнамерява да започне да използва постепенно в бъдеще муниции с експанзионни куршуми и междувременно да оценява военната употреба на експлодиращи куршуми, съобщава сайтът Army Times. И двата вида, първоначално предназначени само за силите за специални операции, ще бъдат използвани като част от ново поколение леки въоръжения.
Експанзионните куршуми, за разлика от конвенционалните, имат висок разрушителен капацитет, значително увеличават своя диаметър и се деформират при контакт с човешкото тяло, което води до по-нататъшно увреждане в областта на меките тъкани.
"След обсъждане в Пентагона, армията ще търси възможност за въвеждане на специални боеприпаси. Фактът, че те са забранени за употреба в международен въоръжен конфликт, е мит", казва Ричард Джаксън, специален помощник главния прокурор на армията на САЩ.
Предвид тези твърдения, порталът отбелязва, че още в първата Хагска конвенция за мир от 1899 г., използването на куршуми, които се деформират вътре в човешкото тяло е забранено. Началната точка на ветото е, че тези куршуми причиняват ненужно увреждане.

Станете почитател на Класа