„Ислямска държава“ се цели в Кавказ

Действащите в Северен Кавказ незаконни въоръжени формирования продължават да са активни и въпреки свещения за мюсюлманите месец Рамазан участват във въоръжени сблъсъци с органите на реда и организират атентати, пише „Независимая Газета".
По време на антитерористична операция в Кабардино-Балкария руските сили за сигурност ликвидираха трима екстремисти, а две седмици по-рано двама екстремисти бяха обезвредени в Налчик. В същото време терористите продължават да „ловуват" сътрудници на органите на реда.

Всички екстремисти са членове на различни отряди, структурно принадлежащи към организацията „Имарат Кавказ"- призната за терористична не само в Русия , но и в други страни, включително САЩ. Това, обаче, не пречи на „Имарат Кавказ" да поддържа връзки с „Ислямска държава". На 21 юни 2015 година в Ютуб се появи съобщение, че всички екстремисти от „Имарат Кавказ" полагат клетва за вярност към лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади.

Експертите разглеждат тази стъпка като пропагандистко действие от страна на „Ислямска държава" и „Имарат Кавказ" с цел привличането на младежи в редиците на незаконните въоръжени формирования. Но за сега ИДИЛ не е поела отговорност за нито един атентат в Кавказ. Въпреки, че е известно, че на страната на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак се сражават няколко хиляди руски граждани.

Станете почитател на Класа