Холандски град ще плаща заплати на своите жители само за да живеят

Холандския град Утрехт ще проведе от следващата есен за една година един амбициозен експеримент, състоящ се в безвъзмездно и без никакви условия предоставяне на рента за основните нужди на много граждани, които получават държавна помощ.

Целта на този научен експеримент е да провери дали хората все още се борят, когато получават финансова подкрепа без никакво задължение да се променят.

"Сегашните стандарти за социални обезщетения, са бюрократични и се базират на недоверие", казва Жаклин Хартогс, трудов съветник в град Утрехт. Като доказателство за това недоверие тя посочи, че хората, престават да получават помощ, ако не успеят да си намерят работа.

Подобен експеримент през 70-те в Манитоба помогна за намаляване на нивото на престъпността и посещенията на болници в канадската провинция. В Швейцария през 2016 г. е планирано да гласуват на референдум въвеждането на рента, покриваща основните жизнени нужди.

Въпреки това, концепцията на основна доходна рента повдига опасения, че гражданите ще злоупотребяват със системата. В този смисъл, холандския опит може да се окаже полезен.

За извършване на експеримента 250 души, които ще получават рентата за основни нужди ще бъдат разделени в пет групи: група, която ще работи по сега действащия закон, три групи при либерализирани разпоредби и група, която ще получава финансовата подкрепа безусловно.
Планът може би е утопичен, но е в съответствие с разбирането, че животът е право, а не нещо, което човек трябва да заслужи.

Станете почитател на Класа