14 страни в риск от дълговата криза

Настоящата икономическа ситуация в Гърция е далеч от уникална, според ново проучване на Jubilee Debt Campaign. Няколко страни са застрашени от техните дългови кризи и един икономически спад или внезапен скок в лихвените проценти на международните дългови пазари, може да ги доведе до катастрофа.
"От 2012 г., е имало голямо увеличение на държавния дълг, особено в Африка", казва Джудит Тайсън в британският вестник "Гардиън".
Ниски лихвени проценти в по-големите икономики на света - това е един от ключовите отговори на кризата от 2008 г., но в много случаи те накараха правителствата, бизнеса и потребителите да задлъжнеят още повече, натрупвайки потенциални проблеми за в бъдеще.
Някои от страните, които сега са изложени на риск, са били бенефициенти на програмата за облекчение на дълга, която лидерите на Г8 подписаха на срещата на върха в Гленийгълс през 2005 г. "Дадено им бе облекчаване на дълга с идеята развитието да продължи на чисто. Въпреки че някои правителства са инвестирали парите разумно - за диверсификация на икономиката и развитие на инфраструктурата, други като Гана, похарчиха голяма част от кредита "по фриволен начин ", казва Тайсън.
Анализът счита, че страните имат висок риск от дългова криза, ако имат нетен дълг над 30% от БВП, дефицит над 5% от БВП и ако бъдещите плащания по дълга надвишават 10% от държавните приходи. "Ние считаме, че 14 страни бързо се движат към нова криза на държавния дълг", се казва в проучването. Тези страни са: Бутан, Зелени Нос, Доминика, Етиопия, Гана, Лаос, Мавритания, Монголия, Мозамбик, Самоа, Сао Томе и Принсипи, Сенегал, Танзания и Уганда."
"Настоящите нива на кредитиране на бедните страни заплашват със създаване на дългова криза", казва анализаторът Тим Джоунс. Според проучването, трансграничното нетно кредитиране в целия свят, включително частния сектор и правителствата, е нараснало от 11,3 милиарда долара през 2011 до 13.8 милиарда през 2014 г., и се очаква да достигне 14.7 милиарда долара през тази година.

Станете почитател на Класа