Стратфор: Русия и Китай, готови да разрушат доминацията на САЩ

Анализатори на Стратфор смятат, че постепенното развитие на международните платформи Шанхайска организация сътрудничество (ШОС) и БРИКС ще позволи на Русия и Китай да насърчат техните регионални интереси и да се противопоставят на хегемонията на САЩ.
Според статията, неотдавнашните срещи на високо равнище на двете организации показват развитието на нов етап в отношенията между Русия и Китай, в които двете страни виждат възможности за по-нататъшно насърчаване на собствените им регионални интереси и за борба срещу хегемонията на САЩ в икономическата, политическа и военна сфери.
Докато Китай добавя икономическата тежест на Шанхайската организация за сътрудничество, участието на Русия придава важна политическа роля и допринася за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността.
По този начин, включването на два нови члена-Индия и Пакистан, започнало на последната среща на върха на ШОС, ще допринесе за създаването на икономическо пространство, което може да се противопостави на ЕС и да отслаби влиянието на САЩ
Освен това групата БРИКС, чийто БВП представлява 20% от световния БВП, служи като добра алтернатива на господството на САЩ в икономическата сфера, според анализаторите.

Станете почитател на Класа