Еврозоната и Гърция плетат труден компромис

Лидерите на еврозоната се опитват да намерят компромис рано в понеделник сутринта, за да запазят Гърция в еврозоната, само часове преди ЕЦБ да реши дали да продължи да държи гръцката икономика на животоподдържащи системи или да ги изключи.

След почти тринайсет часа обсъждания и многобройни прекъсвания на сесията, на масата бе поставено компромисно предложение от германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, заяви източник, близък до преговорите.

Този текст ще бъде представен на 19-те лидери от еврозоната, каза източникът, минути след като Европейският съвет обяви възобновяването на преговорите на срещата на върха с "компромисите" на масата.

Но Атина припомни, че двата основни въпроса остават отворени: ролята, която ще играе МВФ, ако Гърция получи нов план за помощ от еврозоната, както и създаването извън страната на фонд, съставен от гръцки активи в размер на 50 милиарда евро, които да гарантират обещаната приватизация.

"За всичко останало, ние сме почти в съгласие, ние сме подготвили почвата", заяви гръцки правителствен източник, като каза, че "с пистолет в слепоочието", всички щяха да бъдат готови да направят отстъпки.

Въпреки че текстът, предложен в малките часове, не предвижда априори временно излизане на Гърция от зоната на единната валута, както бе написано черно на бяло в един от проектите на финансовите министри от еврозоната, то той рискува да бъде трудно приет в Гърция, където правителството на радикалната левица начело с Алексис Ципрас обеща, че няма да позволи да бъдат наложени нови жертви.

Свободата за маневриране на министър-председателя е още по-малка сега. Реформите, искани от кредиторите на Гърция, и много непопулярни, едва се различават от тези, които са бяха масово отхвърлени от 61% от избирателите на референдума на 5-ти юли.

За да одобри реформите от страна на Парламента, Алексис Ципрас трябваше да се доближи до опозицията на цената на вътрешни разпри в СИРИЗА. Това повдига опасения за нова политическа криза.

Времето притиска

Но няма време за Гърция, чиято хазна е празна, а икономиката - очукана. Страната, подложена на контрол върху капитала и чиито банки са затворени от 29 юни, живее на системи, прикачени към спешната помощ на ЕЦБ.

Именно ЕЦБ ще трябва да реши в понеделник дали да запази гръцката икономика на животоподдържащите системи. "Имаме нужда от политически сигнал тази вечер", за да продължи ЕЦБ своята помощ, подчерта в неделя европейски източник, близък до преговорите.

На европейския фронт премиерът на Гърция трябваше да положи всички усилия, за да се възстанови доверието, което бе изгубено през тези шест месеца на разгорещени преговори.

Дискусиите за съдбата на Гърция поставиха на сериозно изпитание и останалата част от еврозоната, по-специално френско-германската двойка. От самото начало, на срещата на върха в неделя започна противоречие между твърда Германия и Франция, която се застъпва за по-мека линия.

Франция "ще направи всичко", за да запази Гърция в еврозоната, увери президентът Франсоа Оланд.

За германската канцлерка Ангела Меркел, не е ставало въпрос за споразумение "на всяка цена". "Най-важната ценност, а именно доверието и надеждността, бе загубена" с Атина, добави тя.

Лидерите прекараха часове в разглеждането на документ, изготвен от техните финансови министри, който предлагаше да се сложи много къса каишка на Атина в замяна на евентуална програма за финансово подпомагане, трета от 2010 г. насам.

Те трябваше да преодолеят дълбоките различия, за да очертаят многото нерешени въпроси в пътната карта, изготвена след дискусии, сами по себе си много трудоемки.

Станете почитател на Класа