"Finexit" на хоризонта: Финландия разглежда варианти за изход от еврозоната

Финландия обмисля възможните сценарии за резултатите от дейността си в еврозоната в контекста на гръцката криза, заяви пред германски вестник генералният секретар на Европейския политически съюз на евроскептиците (EUD), Ричард Байфолт.
"Политическите лидери на Финландия са декларирали, че страната е в грешния клуб", казва той, цитиран от "Deutsche Wirtschafts Nachrichten".
Политиката се позова на работата на Веса Каниайнен, професор по икономика в университета в Хелзинки и други известни икономисти и парламентаристи, които наскоро публикуваха книга за възможните стъпки за финландско излизане от еврозоната.
Байфолт каза, че в бъдеще властите със сигурност ще отхвърлят процеса на интеграция в рамките на еврозоната, тъй като тази политика в момента не се поддържа от обществото. "Мисля, че ние скоро ще достигнем този момент", каза той.
Освен това, финландското правителство се противопоставя на отпускането на нов спасителен пакет за Гърция. Според Байфолт, властите в страната "имат свои специфични червени линии" в програмата си, които нямат намерение да пресичат.

Станете почитател на Класа