Дъжд носи облекчение на сушата в Северна Корея

Валежи облекчиха страховете от хроничен недостиг на храни, въпреки че много области остават в изключителна липса на вода.
Северна Корея получи достатъчно дъжд през юни, който облекчи сушата, описана от Пхенян като най-лошата от един век насам - макар че части на страната остават в остър недостиг на вода, информира южнокорейското правителство в петък.
Официални медии от север заявиха в средата на юни, че страната е била ударена от най-лошата суша за 100 година. Липсата на дъжд се смята, че усложнява хроничния недостиг на хранителни запаси в Северна Корея, която получава намаляваща външна помощ през последните години.
"Вярваме, че сушата е облекчена значително през юни", заяви южнокорейският говорител на министерството на обединението Джионг Джун-хи. "Валежите през юни нараснаха до почти 90% от средна година и сушата продължава в главното районите произвеждащи ориз на Hwanghae и някои от северните провинции.
Недостигът на дъжд предз май подкани Постоянния координатор на ООН за Северна Корея, Гулам Исацзай, за да предупреди за задаваща се продоволствена криза, особено след като дъждовете през 2014 г. са били най-ниските от 30 години. Според ООН Северна Корея е заплашена от глад, тъй като сушата намалила на половина производството на храни.
Фондът за децата на ООН, Уницеф, призова за спешни действия за предотвратяване на смъртните случаи. "Ситуацията е спешна", каза регионалният директор на Уницеф за Източна Азия Даниел Тул. "Ако ние се забавим, докато бъдем сигурни лоша ли ще е реколтата, може да се окаже твърде късно да спасим най-уязвимите деца."
Селскостопанското производство на Северна Корея периодично страда от суша и наводнения през лятото, но експерти заявиха, че държавата е обновила земеделските методи и е допуснала възникването на пазари и неофициална икономика да развиват търговия с храни.

Станете почитател на Класа