Неотдавнашен тест на ядрена бомба на САЩ демонстрира тяхното лицемерие

Неотдавнашният тест на САЩ на актуализирана версия на ядрена бомба B61, използвана в края на Студената война, точно по времето, когато протичат преговорите с Иран за ядрената му програма, демонстрира двойните стандарти на Вашингтон, казва изследователят и писател Сорая Сепахпур - Улрих.
Наричаната "безопасна версия" на бомата - без ядрена бойна глава, бе хвърлена успешно на 1 юли в пустинята Невада, но информация за теста бе обявена едва няколко дни по-късно. Два други планирани теста на оръжието ще се проведат преди края на тази година.
Изследователката Улрих каза, "външната политика на САЩ остава същата и не се е променила в продължение на десетилетия. Всеки, дори и самите американци, знаят, че е лицемерна и пълна с двойни стандарти. САЩ се опитва да сплашат съюзниците си и да ги принудят да действат в унисон с тях, да не сътрудничат с Иран и да не постигнат споразумение. Целта винаги е била такава. САЩ никога не са се опитвали да постигнат взаимно изгодно решение, с Иран ", каза експертът.
Актуализираната B61, наречена "Mod 12", е струвала 11 000 милиона долара, което представлява най-амбициозното ремоделиране на бойна глава в ядрената история. Моделът B61-12 може да се превърне в основно тактическо ядрено оръжие, използвано в изтребители и бомбардировачи. Тази тактическа термоядрена бомба е главното оръжие на американския арсенал което може да бъде транспортирано и пуснато от свръхзвуков самолет. Освен това е "гравитационна бомба", което просто означава, че е неуправляема.
Правителството на САЩ определи проекта като "удължаване на живота на съществуващите оръжия", но няколко експерти смятат, че това е само претекст за разполагане на нов вид ядрено оръжие, без да нарушават споразуменията за неразпространение.

Станете почитател на Класа