Какво обсъди Владимир Путин с лидерите на страните от БРИКС в Уфа?

Нови инвестиции и икономическо сътрудничество бяха сред обсъжданите теми от руския президент Владимир Путин, с няколко световни лидери в първия ден от двата ключови международни финансови върхове: БРИКСи Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), които се провеждат тази седмица в руския град Уфа.
След срещата между Путин и китайския президент Си Цзинпин, и.д. директорът на отдела за Европа и Централна Азия на китайското външно министерство, Гай Цуню каза, че двамата лидери се съгласили да предприемат конкретни мерки за предоставяне на финансова помощ за изпълнението на големи съвместни проекти.
Китайският дипломат заяви, че спадът в обема на търговията от началото на 2015 г. не може да промени общата положителната динамика на сътрудничеството между двете държави. Според него, Китай е готов да инвестира във всички сектори на руската икономика.
"Има известен спад в търговските и икономически отношения с Китай, причинени от сътресенията на глобалните пазари, но има силна вяра, че потенциалът на двете страни е достатъчен, за да се преодолеят тези негативни тенденции", заяви на свой ред Дмитрий Песков, говорител на руския президент.
Като част от срещата им, Путин и Си Цзинпин обсъдиха възможностите за координиране на амбициозния китайски проект за новия Път на коприната и Евроазиатския икономически съюз, който "ще играе важна роля в насърчаването на сътрудничество между всички страни на континента Евразия. "
Руският президент Владимир Путин и бразилският му колега Дилма Русеф, изявиха желание да засилят двустранното сътрудничество с инвестиции и повишаване на нивото на търговията между двете страни. "Очевидно е, че ние трябва да направим повече в посока на инвестиционното сътрудничество", каза Путин по време на срещата и отбеляза, че обемът на търговията през 2014 г., в сравнение със същия период през 2013 г., се е увеличил с 15%. Руският президент изрази увереност, че тенденцията за увеличаване на търговията между двете страни ще продължи и е необходима допълнителна работа в областта на високите технологии, авиацията и космоса.
На срещата с южноафриканския президент Джейкъб Зума, Путин подчерта ролята му в развитието на руските контакти в Южна Африка. Сегашният приоритет и за двете страни е стартирането на развитието на ядрената енергетика в Южна Африка. Двамата лидери обсъдиха и възобновяването на военно-техническото сътрудничество.
Руският президент по време на разговори с индийския премиер, Нарендра Моди, заяви че ШОС е в началото на процеса на пълноправно членство на Индия в организацията. Путин благодари подкрепата на Моди за Руското президентство на в BRICS. Индийския премиер каза, че тази година планира да направи посещение в Русия.
В допълнение, по време на срещата с президента на Беларус Александър Лукашенко, Путин заяви, че от сега Беларус притежава статут на наблюдател в ШОС.

Станете почитател на Класа