Фройдистки лапсус? Обама обещава да ускори обучението на Ислямска държава

Американският президент Барак Обама направи достойна за съжаление грешка по време на реч относно борбата срещу ислямската държава в Пентагона. Президентът заяви, че страната ускорява образуването на силите на терористичната групировка поради объркване, причинено от рядка грешка в стенограмата на изказването си.
"Ние ще ускоряваме образуването на сили на ИД, включително доброволци от сунитските племена в провинция Анбар", каза държавният глава.
Официалната стенограма пусната от Белия дом съдържа думата "Иракски" в скоби след "ИД". По този начин, тази редакция създава впечатлението, че главнокомандващият на САЩ не визира учредяване на войнствени джихадисти в региона, но само на сили на ИД, базирани в Ирак.
Усилията на САЩ да се обучават антитерористичните сили в Ирак и Сирия не достигат целите на Пентагона, потвърдиха няколко служители. Миналия месец министърът на отбраната Аштън Картър, призна пред Конгреса, че Пентагонът не е бил в състояние да намери достатъчно "законни" иракски новобранци за борба с джихадистите.

Станете почитател на Класа