Защо ЕС изглежда толкова спокоен за възможния "Grexit"?

Въпреки че Европейският съюз не пести усилия, за да запази Гърция в блока, няколко европейски лидери вече заемат по-отпусната позиция по отношение на възможността за "Grexit".
Според Der Spiegel, по време на лошите дни на 2012 висши служители в Берлин и Брюксел се бояли от ефекта на доминото при евентуално гръцко излизането от еврозоната, отзвукът от което на финансовите пазари би потопил други проблемни длъжници като Италия, Португалия и Испания. "Днес погледът им е обърнат на друга страна. Те са приели" верижната теория ", в която цялата верига става по-силна всеки път, когато губи слабото си звено", казва германската медия.
Промяната е, че ЕС вече е в по-добра позиция да се справи с финансовата криза на един от своите членове. Отхлабване дълга на Гърция ще създаде лош прецедент, който би импулсирал левицата в страни като Испания да поискат подобни условия. С една дума, вместо ограничаване на финансовата зараза, те търсят да предотвратят политическата зараза.
Има спасителен фонд, Европейският механизъм за стабилност. В допълнение, Европейската централна банка (ЕЦБ) е трупала облигации за съживяване на икономиката на региона и като страничен ефект да се предотврати разпространението на гръцката криза към други страни.
Преди изглеждаше възможно "Grexit" да предизвика паника сред глобалните инвеститори, като ги накара да ликвидират италиански и испански облигации, от страх, че тези страни ще последват гръцкият пример. Но програмата стартирана от ЕЦБ да купува облигации на стойност 60 000 милиона евро всеки месец успокои инвеститорите.
Въпреки това, ако Гърция излезе и оцелява, нейният пример може да тласне Испания и други страни, на които ЕС е наложил мерки за икономии, да излезат от еврозоната, или поне да поиска по-меко третиране. В този случай, теорията на доминото ще се окаже вярна.

Станете почитател на Класа