Елон Мъск има за цел да спаси света от опасностите на Изкуствения интелект

Института Future of Life обяви, че ще използва $ 10 милиона, дарени от милиардера предприемач Елон Мъск, за да финансира 37 изследователски проекти, посветени на запазване "полезността" на Изкуствения интелект (ИИ) и създаване на Изследователски център по изкуствен интелект. Центърът ще бъде ръководен от университетите в Оксфорд и Кеймбридж, Великобритания.
Проектите включват проучване на оръжия с изкуствени интелект и как да ги удържим под "смислен човешки контрол".
"Има основания да се смята, че нерегламентирано и несдържано развитие на ИИ може да донесе значителни опасности, както от" лошите участници "като безотговорни правителства, така и от безпрецедентните възможности на самата технология", каза Ник Бостром от Оксфордския университет.
"Центърът ще бъде фокусиран основно върху дългосрочните въздействия на ИИ, стратегическите последици от мощни системи с ИИ, които надхвърлят човешките възможности в повечето области на интерес, както политиките за смекчаване на потенциалните рискове от тази технология. "
Основателят на Microsoft Бил Гейтс и проф Стивън Хокинг са сред нашумелите фигури, които предупреждават за потенциалните опасности от ИИ - роботите стават все по-интелигентни и все по-малко зависими от човешкия контрол.
Елон Мъск, който е основател на SpaceX и съосновател на Tesla Motors и PayPal, каза "Осигуряването на безопасността на ИИ е много важно решение и ще подкрепям изследвания, насочени към запазването на полезността на ИИ за човечеството."

Станете почитател на Класа