Москва: "Започнахме включването на нови членове на ШОС"

На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която ще се проведе през юли в Уфа (Русия), ще започне процес на включване на нови членове, заяви руският президентски съветник по външна политика, Юрий Ушаков.
Той каза, „Иран също е подал заявка за членство , но решихме да преразгледаме приемането след успешно завършване на преговорите по ядрената му програма и Съветът за сигурност вдигне санкциите, наложени на Техеран."
"Подготвили сме карта на OCS след включването на новите страни. Изглежда много убедително, това е голямо пространство с огромни възможности", добави той.
Уфа също е домакин на среща на върха на БРИКС този месец, когато ще бъдат обсъдени практическите параметри на работата на новата банка за развитие и общия фонд на валутните резерви.
Съветникът подчерта, че тези институции не се противопоставят на Международния валутен фонд или Световната банка, но са допълнителни инструменти за решаване на общи проблеми.
Коментирайки медиините спекулации, че Гърция търси участие в новата банка за развитие, Ушаков подчерта, че тези въпроси не са били обсъждани от никого на официално ниво и остават само предположения.

Станете почитател на Класа