Брюксел остави гърците да решат сами съдбата си

След като Гърция провали преговорите с кредиторите, остана без спасителна програма и на 30 юни в полунощ изпадна в неплатежоспособност по дълга от 1.6 млрд. евро към МВФ, премиерът на страната Алексис Ципрас изненада европейските партньори с ново писмо, в което заяви, че ще приеме исканите реформи, но с някои промени. Германия обаче заяви, че не може да има нови преговори, докато на дневен ред е провеждането на референдум в Гърция, който да потвърди или отхвърли сделката „пари срещу реформи".

По-малко от 24 часа, след като писа на кредиторите, че приема техните искания за реформи с някои корекции, Ципрас направи обръщение към нацията, в което повтори обвиненията, че Гърция е „изнудвана" и разсея плахите надежди, че референдумът в неделя може да бъде отложен или отменен.

В тази ситуация финансовите министри от еврозоната решиха да изчакат резултата от референдума, преди нови дискусии по новия план за подпомагане. Това обяви словашкият министър на финансите Петер Кажимир след телефонна конференция на еврогрупата, продължила близо един час. „Еврогрупата реши единодушно да изчака резултата от референдума преди да продължат дискусиите", посочи Кажимир в Туитър. „Не бива каруцата да се слага пред воловете", допълни той.

Телевизионното обръщение на Ципрас, направено в сряда вечерта, е пореден щрих към безумната и на моменти сюрреалистична атмосфера в последните дни, в които злъчните послания на радикалното ляво правителство се редуваха със среднощни оферти за компромис от гръцка страна и рестартиране на преговорите, отбелязва Ройтерс.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че сега държавите от еврозоната трябва да преценят дали да водят преговори по нова спасителна програма. Той посъветва еврозоната да не прави нищо, преди да бъде изяснено решението дали ще има нова програма.

ЕК обяви въпроса от предстоящия в неделя в Гърция референдум за безсмислен, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно в полунощ на 30 юни.

Ципрас призова гърците да гласуват с „не", за да постигнат „по-добро споразумение"

Гръцкият премиер заяви в обръщението към нацията, че референдумът на 5 юли ще се състои и призова гърците да гласуват с „не", за „по-добро" споразумение. Той каза, че иска да продължи преговорите с кредиторите и страната ще остане в еврозоната. Референдумът не засяга оставането на Гърция в еврозоната, това е даденост и никой не може да постави това под съмнение, подчерта премиерът, с което за пореден път се противопостави на европейските лидери и институции, които предупредиха, че отрицателният вот би довел до излизане на Гърция от еврозоната.

Ципрас обаче увери, че отговор „не" на референдума не означава скъсване с Европа и призова избирателите да гласуват с „не" на предложенията на международните кредитори. Ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно. Преговорите с кредиторите ще продължат след референдума, добави той.

Свикването на референдума за приемане на условията на кредиторите има за цел да бъдат избегнати рисковете за страната, заяви още Ципрас. „Не" не означава скъсване с Европа, а връщане към Европа на ценностите, „не" означава силен натиск" за продължаване на преговорите, каза той. Премиерът уточни, че „не" не е просто слоган, а решителна стъпка към по-добро споразумение". „Някои казват, че има таен план за излизане от ЕС в случай, че отговорът „не" победи". Това е лъжа", заяви той.

„Присъдата на гръцкия народ е по-силна от волята на правителството", подчерта Ципрас и увери, че в понеделник, в деня след референдума, правителството ще продължи да бъде „на масата на преговорите, за да осигури по-добри условия на споразумението". Той увери избирателите, че депозитите в гръцките банки няма да бъдат изгубени, предаде Асошиейтед прес. Ципрас каза също, че европейците трябва да престанат да действат по „недемократичен начин".

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че вижда „малка промяна" към напредък след последните коментари на Ципрас. Световните финансови пазари реагираха забележително спокойно на очаквания фалит на Гърция, с което засилиха позициите на партньорите от еврозоната, които изтъкнаха, че Атина не може да използва като разменна монета заплахата от разпространяване на нейните проблеми върху останалите страни от единната валута.

Станете почитател на Класа