Сблъсъкът на медиите в Източна Украйна

Източна Украйна е превзета от проруските сепаратисти и медийно. Те знаят, че информационната война е също толкова важна, колкото и боевете на фронта. Официален Киев не остава по-назад - "зъб за зъб, око за око".

 

 

Проруските сепаратисти в Донецк разширяват влиянието и властта си. През миналата година самопровъзгласилата се "Донецка народна република" си изгради самостоятелна инфраструктура, която е забележително ефективна и независима от останалата част на Украйна. Важна съставна част от тази разрастваща се „република" са медиите. Бившите държавни украински медии бяха изключени, а сградите им - окупирани от сепаратистите веднага след като те поеха местната власт, така че хората в региона да не могат да слушат и гледат украински медии. На тяхно място възникна изцяло нова медийна среда - близка до сепаратистите: една информационна агенция, официален пресцентър, един "държавен" вестник и много проруски телевизионни и радиостанции.

Новите медии на Донецк

"Novorossia Today" е един от новите телевизионни канали. Дори самото име на телевизията символизира целите на бунтовниците да създадат една "Нова Русия", която се разпростира и върху територии на днешна Украйна. В новата телевизия работят около 50 души. Георгий Морозов отговаря за новинарския сайт на телевизията, макар че няма изобщо никакъв опит в журналистиката. Морозов започва новата си кариера преди една година, в началото на конфликта в Източна Украйна. "Не можех да стоя настрана, когато започна войната. Първо бях наемник, но после намерих своето призвание в телевизията. Тук също воювам, макар и без оръжие в ръка", казва той в разговор с Дойче Веле.

Силата на информацията

Сайтът на "Novorossia Today" се надява да привлече както местна, така и международна публика. Новините се публикуват на пет езика, включително на английски и немски.
"Не знам точно кой го беше казал, но който владее информацията, владее и света. Ние информираме хората в региона, но и всички останали в Украйна, а и по цял свят. Да, информацията е истинско оръжие, което използват и двете страни в конфликта", казва Морозов.

"Novorossia Today" е близка до сепаратистите медия, която се концентрира основно върху новини от т.нар. Донецка република. Тя черпи информациите си от източници, близки до лидерите на сепаратистите. Въпреки това Морозов твърди, че се стреми да е обективен: "Като новак в журналистиката съм преживял доста неща през последната година. Но за мен е важно информациите да са обективни и неутрални. Опитвам се да спазвам журналистическите правила и да поднасям достоверна информация", казва той.

Сайтът на "Novorossia Today" изглежда доста професионално. Предлага постоянно актуализирани новини, а освен това регионални и международни информации. "Ние не информираме само за войната. Показваме и ежедневието в училищата, цялата тукашна хуманитарна ситуация. Информираме дори за спортни събития. Стремим се да обхванем целия спектър на живота в нашата република", подчертава Морозов. Техническото оборудване на "Novorossia Today" е на високо ниво. Не е известно кой финансира телевизионния канал. Линк на сайта приканва към дарения по сметка в руския град Ростов на Дон.

Медийна надпревара
Украинското правителство също се опитва да заздрави медийните си позиции в конфликта. Веднага след избухването на кризата, в Киев беше създаден специален медиен център, който произвежда програми с проправителствена насоченост, предназначени за международната публика. Една от новинарските програми се казва "Ukraine Today". Говорителката на "Ukraine Today" Лада Розлицки казва, че украинското правителство е задължено да подтиква хората към мир и реформи чрез подходящи призиви. Тя се отнася критично към новите проруски медии в сепаратистките региони. Същевременно признава, че именно те в момента водят в медийното съревнование. "Някои от медиите на сепаратистите стартираха много силно като разпространяваха недоверие и насаждаха страх, за да подкрепят руската външна политика", казва тя.

Информационна война

Украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти водят открита информационна война. В социалните медии се разгръщат истински словесни сражения. И на официално ниво отношенията са сурови – „зъб за зъб, око за око". Така например Украйна въведе рестриктивни мерки срещу проруските журналисти, а сепаратистите им отговориха със същото в контролираните от тях региони. Сепаратистите бързо се научиха да представят медийно своята гледна точка за конфликта, включително и в чужбина. Зад всичко това украинското правителство съзира „дългата ръка на Кремъл" и на свой ред прави всичко, което е по силите му, за да се противопостави на тази пропаганда.
DW

Станете почитател на Класа