Русия пак видя дългата ръка на Запада

Избухнат ли някъде в бившето съветско пространство антиправителствени протести, на Москва неизменно започват да й се привиждат някакви направлявани от Запада съзаклятия - пише Райнхард Везер във ФАЦ.

 

Рефлексът на руските политици отново се прояви - този път по повод случващото се в Армения: след като в една страна, чието ръководство е ориентирано към Москва, се стига до улични протести, не може зад това да не се крие дългата ръка на Запада. Така явно мислят в Клемъл. Но не геополитиката изкара арменците на улицата, а тежките социални проблеми и недоволството на хората от ширещата се корупция в страната.
Когато преди две години арменският президент обяви при едно свое посещение в Москва, че страната му се отказва от предложеното ѝ споразумение за асоцииране с ЕС, арменският народ прие това съвсем спокойно. Много арменци смятат ориентацията на страната към Русия за правилна - заради тесните икономически връзки с Москва и защото арменците виждат в лицето на Русия единствения си надежден закрилник от Азербайджан в необявената, макар и „замразена война" между Баку и Ереван.
Само че този път руските реакции създадоха прецедент: Някои демонстранти в Ереван носеха плакати с обвинения срещу руските телевизии – като гневна реакция на насажданото от тези медии твърдение, че в Ереван ставал втори "Майдан", подклаждан от Запада.
Райнхард Везер
Frankfurter Allgemeine Zeitung
www.faz.net
Всички права запазени.
Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа