Oxfam: Богатството на четири мексиканци представлява 9% от БВП на страната

Едно проучване от организацията Oxfam в Мексико разкрива, че богатството на четиримата милиардери в страната съставлява 9% от БВП на Мексико, а почти половината от населението остава в бедност.
"Условията на неравенството в страната са такива, че 1% от населението притежава 43% от цялото богатство в Мексико", съобщи Херардо Ескивел, икономист в Oxfam и автор на изследването "Екстремното неравенство в Мексико: концентрация на икономическа и политическа власт ".
Въпросните милиардерите са Карлос Слим на финансовата Grupo Carso и America Movil, с акцент върху телекомуникациите, която притежава богатство около 6% от БВП; минните предприемачи Херман Лареа и Алберто Байерез и телевизионният магнат Рикардо Салинас Плиего, които имат богатство общо за 3% от БВП.
В момента, според доклада, неравенството в доходите в Мексико е по-високо, отколкото в началото на 80-те години, което поставя страната сред най-неравностойните 25 в света, със страни като Индия и Южна Африка.
Изправена пред предизвикателството на неравенството, Oxfam Мексико стартира кампания EQUAL, която има за цел да се намали бедността в страната.

Станете почитател на Класа