Сенатът на САЩ Т дава зелена светлина за Обама да ускори преговорите по Споразумението Trans-Pacific

С 60 гласа за и 38 против, Сенатът на САЩ одобри на 24 юни закона, който дава на президента Обама правото да ускори преговорите по споразуменията за свободна търговия, каквото е Споразумението за стратегическо икономическо партньорство Trans-Pacific- ТРР.
Така наречените "правомощия за ускорено договаряне на търговски споразумения" позволяват на президента на САЩ договаряне на международни споразумения, които Конгресът може да одобри или отхвърли, но не и да изменя. Решението идва след месеци на разгорещени дебати в двете камари на Конгреса.
Обама поиска "ускорена процедура", за да започне преговори за сключване на споразуменията Trans-Pacific стратегическо икономическо партньорство (ТРР) и Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP).
Републиканците подкрепят и двете инициативи, докато партията на президента им се противопоставя.
ТРР е многостранно споразумение за свободна търговия между икономиките на Азиатско-тихоокеанския регион: САЩ, Канада, Австралия, Бруней, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Според поддръжници на инициативата, неговата основна цел е да се спре увеличаването на тежестта на Китай в региона.

Станете почитател на Класа