Лондон омеква за предоговаряне на отношенията си с ЕС

Британското правителство значително смекчи позицията си по въпроса за предоговаряне на отношенията между Лондон и Европейския съюз, което би довело до промени в съществуващото законодателство на общността, посочват местните медии, позовавайки се на източници от обкръжението на премиера Дейвид Камерън.

Според Би Би Си, британският министър-председател, който участва в срещата на върха на ЕС в Брюксел, "се съгласи да признае", че не може да бъде променен основополагащия договор преди във Великобритания да се проведе референдум за членството в общността. В замяна, Камерън ще търси от партньорите си необратими и правно обвързващи гаранции, че законодателството на ЕС ще бъде преразгледано в даден момент в бъдеще.

Камерън ще представи своите предложения за предоговаряне на отношенията между Лондон и ЕС на днешната среща на върха, на фона на продължаващите криза с емигрантите и перспективата от гръцки фалит. Министър-председателят ще постави за обсъждане своите предложения по време на официална вечеря днес в Брюксел, съобщава агенция Ройтерс.

"Това е първата среща на върха на ЕС, на която предоговарянето на отношенията с Великобритания формално е в дневния ред", заяви Дейвид Камерън в съобщение, публикувано от "Даунинг стрийт". Според дипломати обаче не е ясно кога премиерът ще успее да представи своите искания, тъй като лидерите имат да обсъждат други сериозни кризи като тези с емигрантите и фалита на Гърция.

Срещата на върха ще постави начало на поредния опит на Лондон да предоговори отношенията си с ЕС. Поставен под натиска на десни крила в собствената Консервативната партия и възхода на антиевропейската ЮКИП, през 2013 г. Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за оставането на Острова в рамките на съюза до края на 2017 г., ако бъде преизбран на тазгодишните избори. Той спечели вота през май с убедително мнозинство.

Сред исканията на британския лидер, които ще бъдат представени пред колегите му, са ограничаването на помощите за работници от други държави от ЕС, гаранции, че еврозоната няма да налага условия на държавите извън нея, както и реформи при регулациите на търговските сделки и единния пазар.

Подкрепа спрямо исканията на Камерън изрази германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че въпреки това би искала страната да остане в рамките на съюза.

По всяка вероятност европейските лидери ще се върнат към британския въпрос и на срещата си през декември, въпреки че според дипломати намирането на консенсус по въпросите може да отнеме месеци и дори по-дълго.

Станете почитател на Класа