Може ли Русия да спаси Гърция от икономически колапс?

Изказванията на руският президент Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург показват по-скоро, че Русия може да смекчи трудната икономическа ситуация в Атина. Договореният проект Турски поток може да бъде "спасителен пояс" за Гърция, позволяващ й поне се задържи на повърхността.
Гърция е един от най-големите длъжници в еврозоната. Страната дължи на европейските банки и МВФ. Според Министерството на финансите, през 2014 г. дълг на страната нарастна до 185% от БВП, което е повече от 300 милиона евро. В същото време, според прогнозите през 2015 г. държавният дълг ще нарасне до 205% от БВП.
В тази ситуация, кредиторите изискват мерки за строги икономии, т.е. намаляване на държавните разходи за пенсии, здравеопазване, образование и заплати на служители. Въпреки това, Атина посочи, че тези мерки са нищо друго освен задънена улица и че засягат предимно гражданите, избиратели на премиер Алексис Ципрас, а гръцките политици посъветваха Европа да престане да се вижда като "пъпа на Земята".
Руският президент Путин заяви "Ако ЕС иска Гърция да изплати дълговете си, трябва да се интересува„ от развитието на гръцката икономика, което ще подпомогне изплащането ".
Турски поток е руска "спасителна жилетка" за Гърция, "ЕС трябва да аплодира Русия за помощта за Гърция", заяви Путин на ден след подписването на документа между министри на Русия и Гърция.
Следва да се отбележи, че руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак каза, че Атина не е поискала заем от Русия. От своя страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза че за да се разгледа въпросът за възможна финансова помощ "трябва първо да изслушаме всяко предложение или инициатива от страна на гръцките ни партньори" и посочи, че не е имало такова искане.

Станете почитател на Класа