Белгия деблокира руските сметки

Руските държавни сметки замразени от Белгия са били отблокирани, каза министърът на външните работи на Белгия. Активите са били блокирани след решение на съда по делото на вече несъществуващата фирмата ЮКОС. През юли 2014 г., международен арбитражен съд се произнесе - руски официални лица са манипулирали правната система за да фалират Юкос. ЮКОС бе поет от руска държавна фирма, а бившият й шеф, Михаил Ходорковски, попадна в затвора.
Миналата година съдът реши Русия да плати на акционерите на ЮКОС $ 50 млрд като обезщетение. Но Русия не признава констатациите на съда, което доведе до решението да се замразят руски държавни активи.
В отговор Президентът на Русия Владимир Путин заяви, " ще защитавам нашите интереси по всеки законин начин".
Посланикът на Белгия в Москва беше извикан в Кремъл, за да му бъде съобщено, че изземване на активите е "открито враждебно действие, което грубо нарушава признатите норми на международното право".
Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви: " намерено е решение за отблокиране приоритетно сметките за управлението на посолствата, а останалите ще следват скоро."
Франция също блокира руски държавни сметки на около 40 банки, заедно с няколко сгради. Не е известно дали тези активи също ще бъдат отблокирани.

Станете почитател на Класа