Защо едно село в Колумбия вече не използва парите?

Една община в Колумбия стана първият град в страната и вероятно в цяла Латинска Америка, чиито жители избягват използването на пари в брой, като предпочитат да ползват само електронни платежни средства в ежедневния си живот.
Повече от 4500 жители на Консепсион, разположен в югоизточната част на Антиокия, от няколко месеца оглавяват един пилотен проект на Banca de las Oportunidades, Asociación Bancaria и Banco Davivienda за насърчаване на използването на електронни средства за разплащане, особено мобилни телефони, както съобщава El Tiempo.
Ефраим Фонсека, президент на Banco Davivienda, информира, че от миналата година жителите на общината са престанали да използват пари в брой във всички ежедневни операции, което показва, че е възможно не само да намали употребата им, но и напълно да се мине без книжна валута.
"Резултатите, които сме постигнали са извънредни, хората на Консепсион използват платежни средства различни от парите и постиженията са много положителни. Идеята е да се възпроизведе този опит и в други градове в страната" каза банкерът.

Станете почитател на Класа