ЕС в правно предизвикателство срещу германски план за пътни такси

Германия отложи въвеждането на спорна схема пътни такси, след като Европейската комисия предприе правни действия срещу това. Комисията твърди, че новата пътна такса дискриминира чуждестранните водачи. Тя е изпратила на Германия предупреждение, което може да прерастне в съдебно дело.
Германия планираше да въведе схемата през 2016 г., но сега я отложи. Годишната такса щеше да бъде € 130, но германците щяха получат възстановяване на € 74 чрез намаляване на данъка за превозните средства. Новата схема би накарала шофьорите да плащат за използване на мрежата аутобани и други основни магистрали.
Водачите трябваше да поставят стикер на предното стъкло, като доказателство, че таксата е платена. Германското правителство твърди, че таксата може да генерира € 500 милиона годишно, които да се инвестират в пътна инфраструктура.
Но ЕК заяви в изявление, че схемата "натоварва чужденците от ЕС повече от германските потребители".
Чуждестранните шофьори - много от тях туристи - имат възможност да купуват по-евтини краткосрочни стикери, но Комисията счита, че цената все още е "непропорционално висока".
Комисията заяви, че интервенциите й са проработили преди това в Австрия и Словения, където подобни схеми на пътно таксуване са преразгледани, за да се избегне дискриминацията.

Станете почитател на Класа