"Увеличението на златните резерви на Русия и Китай може да събори долара"

Въпреки икономическите трудности, Русия активно увеличава златните си резерви - тенденция, която може да има опустошителен ефект върху американския долар, пише анализаторът на Money Morning. Питър Краут, припомня, че руските златни резерви са се утроили през последното десетилетие, достигайки своя връх от 1993 г. насам.
"По време на неотдавнашната криза, много циници предполагаха, че Русия ще трябва да продава злато, за да подкрепи рублата. Аз не се съгласих и заявих, че Русия ще избере да запази своите резерви и ще похарчи хартиените долари. Очевидно съм бил прав", пише наблюдателят.
Както беше отбелязано, през ноември 2014 г. златните резерви в Русия са се увеличили от 37.6 до 38.2 милиона унции. През април, резервите вече са в размер на 39,8 милиона унции.
Значителният ръст на руските златни резерви може да окаже голямо влияние върху американския долар. Освен това, златните резерви на Китай, съсед и съюзник, са сред най-големите в света и "биха могли да навредят на долара."
Краут смята, че ако Китай реши да оповестява сумите на своите резерви, доларът може да бъде свален. И това е само една от причините, които могат да повлияят негативно на долара.

Станете почитател на Класа