Холандски старт-ъп планира първия 3D печатан стоманен мост над канал на Амстердам

Холандска старт-ъп компания разкри плановете си да построи първия в света 3D-печатан мост над канал в Амстердам, техника, която може да стане стандарт за бъдещите строителни обекти.
„Използвайки роботизирани принтери , които рисуват стоманени конструкции в 3D, ние ще отпечатаме пешеходен мост над канал в центъра на Амстердам," се казва в изявление на инженеринговата старт-ъп компания MX3D, която се надява да стартира проекта през септември.
Специално проектирани роботизирани ръце ще загряват метала до 1500 градуса по Целзий и ще заваряват старателно структурата капка по капка, като се използва компютърна програма за изчертаване на сложния дизайн. "Основният принцип е много прост. Ние сме свързали напреднал заваръчен апарат с ръка на промишлен робот ", каза дизайнерът на моста Лаарман.
"Ние използваме наш собствен интелигентен софтуер за управление на тези машини, така че те могат да печатат много сложни метални форми", каза Лаарман. Проектът също включва участието на строителната компания Heijmans Autodesk. Техниката също премахва нуждата от скеле, тъй като ръцете на робота използват самата структура, която те принтират като опора.
Досега роботизираната ръка е била използвана, за да отпечатва по-малки метални конструкции, но мостът ще бъде първото по рода си мащабно внедряване на технологията, каза говорителката на MX3D Ева Джеймс.
Дизайнерите са вече в преговори с градския съвет на Амстердам да се избере място за реализацията на проекта, който ще бъде завършен до средата на 2017 г.

Станете почитател на Класа