Спрете да ядете Nutella и спасете горите, призова френския министър на екологията

Министърката на екологията на Франция, Сеголен Роаял, е раздразнила компанията, която произвежда Nutella, като призова обществеността да спре да яде продукта, заявявайки, че това допринася за обезлесяването.
"Ние трябва да засадим много дървета, защото има масивно обезлесяване, което също води до глобалното затопляне. Ние трябва да спрем да ядем Nutella, например, защото е направена с палмово масло ", каза Роаял в интервю по френската телевизионна мрежа Canal +. "Маслените палми са заменили другите дървета, и следователно, причиняват значителни щети на околната среда", обясни тя. „Nutella, трябва да бъде правена с "други съставки".
Коментарите ужилиха Ferrero, гигантската италианска шоколадова група, която прави Nutella. Без да се позовава на Роаял пряко, компанията излезе във вторник с изявление, че е наясно с важността на екологията и е поела ангажименти за добив на палмово масло по отговорен начин. Ferrero получава почти 80% от своето палмово масло от Малайзия. Останалата част от доставките идват от Папуа-Нова Гвинея, Индонезия и Бразилия.
Преди две години и половина, френските сенатори безуспешно се опитаха да наложат данък 300% на палмовото масло, тъй като води да опасно затлъстяване и отглеждането му вреди на околната среда.

Станете почитател на Класа