Как забравен град се превърна в процъфтяващо царство?

Това е историята на Хей он Уай, малък град в Уелс, Великобритания, който е успял само за пет десетилетия да се превърне от изолирана популация в основна туристическа атракция, посещавана всяка година от половин милион души, благодарение на книгите и културата си.
До 60-те години на миналия век Хей он Уай е отдалечено място в галската география. Съдбата на града започва да се променя, когато Ричард Буут, един от жителите му, открива първата си книжарница през 1961. Няколко години по-късно му хрумва идеята за превръщането на едно малко градче в истинско "Кралство на книгите".
Бут успява да убеди местните власти и цялото население да участват в проекта. Постепенно в този град от само 1900 жители са били открити десетки книжарници. Около тях се появяват кафенета, малки художествени галерии, антикварни магазини и хотели. С развитието на инфраструктурата си градът става туристическа атракция за околните дестинации.
Но провеждането на Фестивал на литературата обърна погледите на света към Хей он Уай и го превърна в туристическа атракция. Общият брой на туристите, пътуващи към това "царство на книгите" достига половин милион души годишно.
Въпреки че Буут вече не живее в това "царство", бизнесът който обърна малък град в една от най-посещаваните туристически атракции в Уелс продължава да консолидира своя успех с всяка изминала година.

Станете почитател на Класа