Китайската свръхзвукова ракета WU-14 - камъче в обувката на САЩ

Най-новите свръхзвукови оръжия на Китай имат потенциал за неутрализиране на стратегическата отбрана на Съединените щати заради своята ненадмината способност за маневриране при високи скорости, счита военният експерт Франц-Стефан Гади.
На 7 юни Китай успешно извърши своя четвърти тест на свръхзвукова ракета WU-14, способна да носи ядрен полезен товар. Това е нова ракета, която може да лети със скорост от Mach 10, или 12 000 mph. Акцент на това изпитване бе, че ракетата за първи път направи "екстремни маневри", за да избегне радари и прехващачи.
За разлика от конвенционалните летателни апарати, които се спускат от атмосферата следвайки предвидима балистична траектория, WU-14 е "почти недостижима за конвенционалната противоракетна отбрана", казва експертът в статията си в Diplomat .
Представител на американското разузнаване заяви, че новата китайска ракета "заплашва да неутрализира стратегическата противоракетна отбрана на САЩ с уникалната си способност да лети при екстремни скорости и да маневрира, избягвайки откриване и проследяване от радари или прехващачи. "
Пентагонът отказа да коментира последния китайски тест, но доклад до Конгреса, публикуван през ноември миналата година призна, че китайските свръхзвукови ракети могат да направят излишни остарелите сегашни системи за отбрана на САЩ.

Станете почитател на Класа